Украинците протестират заради спряло парно в най-малко шест града

15:45, 14 ное 18 / Свят 25 1212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Липсата на топлоподаване провокираха протести в Киев и още няколко украински градове. Стотици хиляди украинци остават на студено, училища и детски градини бяха принудително затворени, а болници работят в ограничен режим. Причина са трупаните с години дългове на местните топлофикации към „Нафтогаз Украйна“.

Жители на столицата блокираха пешеходна пътека, което доведе до километрични задръствания в центъра. Непрестанното двупосочно пресичане на пешеходна пътека на булевард „Леся Украинка“ в Киев от протестиращите предизвика недоволството на автомобилистите, предаде БНР.

Участниците в протеста обвиниха Министерството на регионалното развитие за липсата на парно отопление в жилищата си. Въпреки минусовите температури без топлоподаване остават градовете Смела, Херсон и Кривой рог. Засегнати са около 1 милион души в най-малко шест града.

Вчера жителите на осемхилядния Смела затвориха изходите от града, а днес инициативна група замина за Киев с намерението да протестира пред централата на „Нафтогаз Украйна“. В Смела и Шепетовка е обявено извънредно положение.

До кризата се стигна, след като държавната газова компания "Нафтогаз" отказа да подпише нови договори за доставка на гориво с 22 топлоенергийни централи, които не са си платили дълговете за газ. Това отложи началото на отоплителния сезон. Ситуацията се усложни и след като цените на синьото гориво на вътрешния пазар от 1 ноември бяха увеличени с повече от 20%. Ново повишение се очаква и от 1 декември.

Кризата с парното вероятно ще създаде допълнителни вътрешнополитически проблеми за президента Порошенко в Украйна, която е на прага на кампанията за президентски избори.

Депутатът от Върховната Рада Евгений Мураев съобщи, че още миналата година платените за отопление суми са били изнасяни в чужбина чрез престъпни схеми. „Вместо да намерят престъпниците и да ги накарат да компенсират нанесените щети, властите и „Нафтогаз“ решиха да спрат газа на тези населени места“, написа Мураев на страницата си във Facebook.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама