САЩ въвеждат санкции срещу 17 саудитци за убийството на Хашоги

08:30, 16 ное 18 / Свят 25 1231 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съединените щати въведоха санкции срещу 17 саудитски граждани, за които се твърди, че са замесени в убийството на журналиста Джамал Хашоги, включващи висшестоящи служители близки до престолонаследника Мохамед бин Салман, съобщава БГНЕС.

Санкциите са обявени след като прокурорът на Рияд обяви, че пет служители са изправени пред възможна смъртна присъда по делото, но оневини принца.

"Саудитските официални лица, които санкционираме, са били замесени в отвратителното убийство на Джамал Хашоги. Те са планирали и брутално убили журналист, живял и работил в Съединените щати и трябва да има последствия за техните действия", каза министърът на финансите Стивън Мнучин.

Сред 17-те служители са Сауд ал Кахтани и Махер Мутреб, ключови помощници на могъщия принц и Мохамед Алотаиби, генерален консул в Истанбул, когато Хашоги е бил убит.

Американското министерство на финансите заяви, че Кахтани, дългогодишната дясна ръка на принц Мохамед, "е част от планирането и изпълнението на операцията по убийството на журналиста.

Санкциите в обхвата на американския Закон за човешки права Магнитски замразяват всякакви активи, които са под юрисдикцията на САЩ и забраняват на американците и американските компании да правят бизнес с тях, пише АФП.

Под силен натиск от страна на Съединените щати, Великобритания, Франция и Турция Рияд призна, че Хашоги е бил убит в консулството и заяви, че ще накаже замесените.

По-рано днес държавната прокуратура съобщи, че 21 лица са били задържани и повдигна обвинения срещу 11 от тях.

Пет от тях са изправени пред възможна екзекуция за убийството.

Мнучин каза, че Вашингтон ще продължи да оказва натиск върху Рияд за справедливост по делото.

"Правителството на Саудитска Арабия трябва да предприеме необходимите стъпки, за да сложи край на всякакво преследване на политически дисиденти или журналисти, е позицията на САЩ.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама