Ципрас: Преспанският договор защитава гръцките интереси и права

12:00, 16 ное 18 / Свят 25 1292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Договорът за Преспа, по мое мнение, може да бъде международен модел за разрешаване на различията по взаимно приемлив начин. Един модел за много измъченият регион на Балканите". Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас на третата "Thessaloniki summit", предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

"Това е споразумение, което изтъква Гърция, което защитава нейните интереси и права, без да се крие, гледайки бъдещето право в очите и възможностите, които има пред нея“, добави той.

Гръцкият министър-председател разгледа и възможностите, които Договора от Преспа открива по отношение на икономиката.

„Например решението, което ще можем да вземем веднага след ратификацията на договора от гръцкия парламент, се отнася за железопътно свързване на Атина, т.е. Пирея - Солун - Скопие - Белград, един модерен и бърз влак, който ще превозва стоки, но и граждани. Много важен проект за региона. Също така, проектите, които ще бъдат реализирани въз основа на мерките за изграждане на доверие. Ще бъдат финансирани трансгранични инфраструктурни проекти и връзки, за да се подкрепи Договора от Преспа и да се финансират тези проекти“, каза гръцкият премиер в обръщението си на срещата на върха.

В организация на Федерацията на индустриите от Северна Гърция вчера в Солун започна третата „Солунска среща“ която тази година е под надслов "Европейската перспектива, връзката, индустриалното развитие и сътрудничество на Западните Балкани". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама