Съдът в Смолян отложи делото за проповядване на религиозна омраза

11:35, 16 ное 18 / Общество 25 766 Topnovini

Отложиха нароченото за петък сутринта дело в Районния съд в Смолян за проповядване на дискриминация и омраза на основа етническа и религиозна принадлежност. Обвиняем по делото е Ефрем Моллов, автор но книгата "Има ли бъдеще Велика Булгария или защо бе скрита историята на помаците?".

В обвинителния акт се посочва, че Ефрем Моллов е проповядвал омраза , основана на етническа принадлежност, използвайки обидни, дискриминационни думи и изрази спрямо българите, нечислящи се към измисления от него "помашки етнос".

Група представители на ВМРО и сдружение "Родопски хайдути" бяха сред слушателите в съдебната зала. Съдът не даде ход на делото, тъй като обвиняемият и неговите адвокати не са известени в предвидения по закон 7-дневен срок. Ефрем Моллов и защитниците му не се явиха на делото.

Според неофициална информация обвиняемият живее със семейството си в чужбина. Чрез книгата си Ефрем Моллов е проповядвал омраза, основана на религиозна основа, като е апелирал за поведение, противоречащо на християнската традиция и канон, използвал обидни, враждебни, дискриминационни слова спрямо българите християни, се посочва в обвинителния акт. Според обвинението Моллов насажда исторически неправдоподобни тези за преследване, унижения, терор, насилие, насилствено асимилиране, геноцид спрямо българите мюсюлмани от страна на българи християни. 

За очакваното начало на процеса пристигнаха представители на ВМРО- Пловдив, които бяха в съдебната зала заедно с членове на местната структура на организацията и младежи от патриотичното сдружение "Родопски хайдути". По някакъв начин се насажда етническа омраза, а това застрашава не само спокойствието и сигурността на региона, но и на цялата страна, коментира след заседанието Нина Гьошева, общински съветник от Пловдив.

Делото бе отложено за 21 декември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!