Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да са поднесени нечетен брой ястия. Обикновено това са питка с паричка, чушки с боб, сарми, зеле, тиквеник и ошав. Всичко трябва да е постно, без месо.
Добре е покривката да е червена, защото този цвят, освен че се свързва с Коледа, предизвиква оживление и добър апетит. Още по-автентично би стояла традиционна българска покривка.
Символите на трапезата освен ястията са:
- Орехи, лешници - нашенските ядки. Те са символ на силата на българския дух.
- Сушени плодове - през зимата те са символ на плодородието.
- Чесън и лук - олицетворяват здравето и неуязвимостта срещу болестите.
- В купичка можете да сложите зърна, които набъбват: ориз, булгур, жито, боб, леща, нахут - символ на растежа и благополучието.
- Не забравяйте и коледната свещ - символ на единството на семейството и връзката с предците.
Най-важното обаче е семейството, обичта и уюта на дома, защото на празници като Бъдни вечер осъзнаваме, че по-важно от това няма.
Добави коментар