Сакскобургготски: Предсрочните избори са нормална практика

16:30, 20 ное 18 / Политика 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Предсрочните избори не бива да ни плашат. Това е част от демократичните процеси, но разбира се за предпочитане е мандатите да са цели." Това каза пред журналисти Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос какво ще означават предсрочни избори за България в международен план, предаде Агенция „Фокус“.

„Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Тъкмо се прибрах от Великобритания, говори се, че и там може да се случи. В Испания също се говори“, коментира той. „Няма да дам пример, а само констатация. Нашето правителство и това на Сергей Станишев бяха по 4 години. Това мисля, че винаги е добър признак. Правителството на Иван Костов също“, припомни Симеон Сакскобургготски.

Попитан как оценява актуалната политическа обстановка с оглед на протестите и оставките и какъв е полезният ход на правителството в ситуацията, Сакскобургготски обясни: „Не трябва да гледаме нещата на парче или когато новината е „топла“, а винаги в перспектива. Да се разбере какво стои зад дадени ходове или моменти. Мисля, че трябва да се гледа в пообщ план. България не е единствената страна, където има оставки. Има такива в много по-зрели или стари демокрации. Не си заслужава да се акцентира прекалено много на такива моменти“.

По думите му, когато нещо звучи като нестабилност или има опити за такава, това се отразява винаги в чужбина. В отговор на въпрос защо според него след 2010 година нито едно правителство не е изкарало пълен мандат, той посочи: „За първи път министър-председател повтаря мандата. Преди приказката беше, че през демокрацията това е невъзможно“. Попитан търсят ли го днешните политици и допитват ли се до него, Симеон Сакскобургготски коментира: „Знаете, че аз съм дискретен човек, но винаги ми е интересно и имам срещи постоянно. Но не казвам, че са за да ги съветвам, контактите винаги са интересни. Много пъти получаваме половинчати новини. Ако човек е по-добре осведомен, може да си направи мнение“.

В отговор на въпрос нужна ли е смяна на модела с оглед на призиви на протестиращи за смяна на управлението с президентска република, той поясни: „От Велико Народно събрание се реши, че страната ще бъде парламентарна република, така че да се промени моделът ще изисква не малко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република. Мисля, че повечето са с начин на управление, в който двете форми могат да съжителстват и без да има съревнование“. „Пак се връщам към моите 4 години. С президента Георги Първанов имахме чудесен контакт. Независимо от мнението и вижданията на всеки от нас“, каза още Сакскобургготски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама