Празнуваме Деня на християнското семейство

08:00, 21 ное 18 25 646 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 21 ноември Българската православна църква /БПЦ/ отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници еднакво отбелязвани и от православието и от католицизма.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. 

На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна, преди да се роди още, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея.

Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какво е и какво трябва да бъде християнското семейство и кои са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот. По традиция в този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.

Според народните поверия, на този празник, българите гадаят какво ще е времето през следващата година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото сухо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, реколтата богата. В много храмове в страната ще бъдат отслужени утринни богослужения. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама