Евростат: Около 4% от българите ползват „умни“ телевизори

10:30, 22 ное 18 25 1047 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Около 4% от българското население или приблизително 300 000 българи използват в бита си услугите на новото поколение "смарт" телевизори за влизане в Интернет, за забавления или за онлайн пазаруване. Това показват данните от анализ на Евростат за нагласите на европейците към новите "умни" технологии и тяхното приложение в бита, пише БТА. Средният показател за използването на умни телевизори от европейците е 11 на сто.
 
Анализът предхожда изключително популярния в Европа и у нас "Черен петък" и в който най-масово се купуват именно телевизори, смартфони, лаптопи и други умни устройства за бита. Очаква се всеки втори наш сънародник да се включи в масовото купуване на намалени стоки, което ще продължи освен в "Черния петък" и през уикенда.

Според данните на Евростат около 1% от притежателите на "смарт" телевизори у нас са ги използвали за влизане в Интернет, а около 3 на сто - за игри, развлечения или онлайн пазаруване в нета.
 
Освен това страната ни е една от държавите-членки на ЕС, където телевизорът е най-използваната вещ за дълготрайна употреба - близо 99% от родните домакинствата са били снабдени с телевизор. Повече от половината домакинства у нас са били снабдени с компютър или лаптоп, като 67 на сто от сънародниците ни са имали достъп до Интернет, показва европейската статистика.

По данни на НСИ обаче за достъп до мобилни услуги българите най-масово са използвали смартфони и телефони, като близо 80 на сто от сънародниците ни влизат по този начин в Интернет и ползват различните услуги на нета. Останалите 20 на сто от сънародниците ни са ползвали лаптопи или компютри за достъп до Интернет, а други 4 на сто са ползвали услугите на смарт телевизорите за връзка с мрежата, според Евростат.

Сред държавите-членки на ЕС, използването на интелигентни телевизори за свързване с Интернет или ползване на друго съдържание от нета, е било най-популярно в Холандия - 22% от жителите, следвани от трите северни страни - Швеция, Норвегия и Финландия - по около 20 на сто. Средно около 11 на сто от европейците (над 50 милиона души) са използвали умни телевизори за връзка с Интернет, забавления или онлайн пазаруване, показват данните на Евростат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама