Илияна Йотова: Софийският университет е център на съпротивата срещу отказа от духовност, култура и просветителство

13:00, 25 ное 18 / Култура 25 1119 Шрифт:
Topnovini

„Софийският университет се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност, култура и просветителство.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветственото си слово по повод патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Във века на информационните технологии и изкуствения интелект още повече нараства необходимостта не просто от човека, а от онзи, който се превръща от homo sapiens в homo spiritus“, отбеляза вицепрезидентът. „Това е емблемата на Софийския университет. Това ни завеща и св. Климент Охридски с цялото си просветителско дело“, посочи Илияна Йотова.

„Какво обединява големите личности братята Евлоги и Христо Георгиеви, великите умове, останали завинаги в „Златната книга“ на СУ, стотиците хиляди млади хора, преминали през аудиториите, за да се създаде тази гигантска духовна общност на всички, докоснали се до университета? В нейното ядро са добродетелите, ценностите, мъдростта, стремежът към просветление, които ни завещаха славянските първоучители и техните ученици“, изтъкна вицепрезидентът.

Към преподавателите Илияна Йотова се обърна с думи на благодарност за успешната им мисия не само да дават знания, но и да учат студентите да мислят, да поискат да разберат човека срещу тях и да погледнат през неговите очи, да отсяват доброто от злото. „Най-важният урок, който за първи път научих именно в тези аудитории, е, че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда свобода“, изтъкна вицепрезидентът.

На студентите Илияна Йотова пожела да мечтаят смело и свободно. Вицепрезидентът се обърна към тях с думите: „Вашият първи успех е приемането ви в Софийския университет, в привилегията да слушате лекциите на безспорни авторитети, във възможността да изказвате на висок глас своето мнение, да разкривате своите идеи“.

По случай 130 години от създаването на най-старото висше учебно заведение в България от името на държавния глава Румен Радев Илияна Йотова връчи на ректора проф. Анастас Герджиков почетния знак на президента. „Днес СУ е сериозен научен център, признат в цял свят“, отбеляза вицепрезидентът.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама