БФЖ: Домашното насиелие е обществен проблем

13:32, 25 ное 18 / Политика 25 1587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

28 жени бяха убити от ръката на техен бивш или настоящ съпруг/партньор според медийни публикации. Българската държава не събира представителна статистика за насилието над жени у нас.
Но се предполага, че броят на убитите е по-висок, защото има случаи, които изобщо не са стигнали до медиите. Но липсата на официална статистика е една малка част от много по-големия проблем, а именно – абсолютното неразбиране на размерите, причините, последствията от насилието над жени и домашното насилие от страна на правителството, както и неговото пълно безхаберие и бездействие години наред. 11 месеца и 28 убити жени доведоха до безумен дебат, в който се размениха реплики, тип „Жената през деня гони мъжа си с тиган, а вечер огласяват махалата“ (Димитър Стоянов, БСП) и до предложени промени от ПП ГЕРБ и гласувани на първо четене, които са абсолютният минимум в борбата с насилието над жени.

Единственото, което ПП ГЕРБ предлага са по-тежки наказания за извършен акт на домашно насилие и криминализиране на преследването.
Вместо цялостна политика и пълен пакет от мерки за борба с насилието над жени, получихме 13 предложения за промени в Наказателния кодекс, които безспорно са нужни, но са напълно безполезни без да бъдат част от по-широка рамка за преодоляване на домашното насилие. И отново – личи си пълното неразбиране на проблема от страна на правителството, което прие на първо четене тези предложения – логиката зад тях е „ще наказваме по-строго, когато нещастието се случи“. А правилната логика трябва да е „какво трябва да направим, за да предотвратим насилието да се случи?“.

БФЖ

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама