Свикват протест срещу насилието над жени

09:10, 26 ное 18 25 1259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският фонд за жените организира протест срещу насилието над жени от 18 ч. на площад "Орлов мост" в столицата. Паралелни протести ще се проведат във Варна и пред дипломатическите мисии в Берлин, Букурещ, Кентърбъри, Лондон и Прага.

Организаторите настояват за конкретни стъпки за предотвратяване на насилието. Според тях предложенията за промени в Наказателния кодекс, които бяха приети на първо четене, са необходима, но недостатъчна мярка.

По данни на фонда над 1 милион българки са жертва на тормоз вкъщи, който продължава средно 10 години. Те напомнят, че само от началото на годината поне 29 жени у нас са били убити от техен партньор или близък.

От фонда настояват за превенция на насилието чрез образователни и информационни кампании.

Стотици жени излязоха по улиците на Истанбул в неделя, за да кажат "Не на насилието". Демонстрантите скандираха лозунги против агресията и настояваха правата на жените в Турция да се спазват. Полицията използва сълзотворен газ, за да попречи на протестиращите да тръгнат по главната пешеходна зона в града. Според неправителствени организации, само за изминалата година близо 340 жени в Турция са убити от своя съпруг или друг свой роднина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама