Сонда на НАСА каца на Марс, за да изследва структурата на планетата

11:10, 26 ное 18 / Свят 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Космическият апарат InSight ще кацне на Марс в понеделник. След като прелетя 548 милиона километра, сондата трябва да премине през най-тежкото изпитание - преодоляването на рядката атмосфера на Червената планета. В продължение на 7 минути InSight ще лети към повърхността с почти 20 000 км/ч.

Мисията на InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) са геологически проучвания. Трикракият геолог ще вземе проби от дълбочина 5 метра под повърхността. Те ще дадат на учените по-голяма възможност да разберат как се е формирала съседната ни планета.

След шестмесечно пътуване, в 22.00 ч. българско време, двигателите на робота ще бъдат запалени, за да намалят скоростта и да може космическият апарат да стъпи на краката си.

Спускането на InSight обаче крие рискове. Критичният момент е при навлизане на апарата в атмосферата. Това трябва да стане точно под 12 градуса, движейки се със скорост 19 800 км/ч. Ако градусите са по-малко, ще отскочи, ако са повече, ще изгори. След това парашутът трябва да се разгъне и апаратът да стъпи на краката си, уточнява сайтът „Спейс”.

 

Предишният апарат на НАСА, който кацна на Марс, е роувърът Curiosity - през 2012 г. За него беше използвана различна технология за спускане. Мястото за кацане на InSight е близо до Curiosity - в равнината Елизиум планициа.

След като апаратът кацне, ръката му ще премести двата основни инструмента на повърхността, което досега не е правено. Единият инструмент ще се опита да проникне на дълбочина 5 м, за да измери вътрешната температура на планетата.

Досега измервания са правени най-много на дълбочина 2,5 м, но на Луната от мисията „Аполо”. InSight пренася и сеизмометри, за да провери за първи път дали на Марс има трусове.

Друг инструмент ще проследи въртенето на планетата спрямо оста и изместването й, за да бъде разбрано какви са размерът и съставът на ядрото й.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама