КФН: Дребните нарушения няма да оскъпяват „Гражданската отговорност”

13:10, 26 ное 18 25 1206 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дребни нарушения, като неправилно паркиране и каране в бус лентата, няма оскъпяват „Гражданската отговорност”. Това обявиха от Комисията за финансов надзор при представянето на наредбата, с която се въвежда системата „бонус-малус”.

От КФН обявиха още, че обмислят как да се промени текстът, който предвижда онези, които са извършвали сериозни нарушения и тяхната „Гражданска отговорност” е поскъпнала сериозно, например до 1200 лв., за да не върви поскъпването с колата, когато тя се препродава. Това обаче трябва да стане така, че да се избегне и възможността да си прехвърлиш колата на дете и да се продължи с нарушенията на пътя.

Разчетите на КФН показват, че максималното оскъпяване от 1200 лв. се очаква да плащат около 18 000 души.

Първата 10-процентна отстъпка още през първата година ще могат да ползват около 2 млн. собственици на автомобили.

Оскъпяването на „Гражданската отговорност”, например при превишена скорост, ще означава 10% над застраховката.

Ако тя е в населено място и сериозно надскача разрешената скорост, може да стигне и до 30 на сто. Най-голямото наказание – плюс 400%, ще е заради тежки катастрофи с причинена смърт.

Според изчисленията на Комисията за финансов надзор (КФН), 78% от шофьорите би трябвало да получат бонус. Изрядните водачи ще получават за всяка година 10% по-евтина застраховка. По този начин, в най-добрия случай шофьорите ще плащат 225 лв.

За преминаване от един в друг клас категории ще се изисква определен период време. Например, при сериозни нарушения като каране с превишена скорост, шофьорите могат да минат само за една година до +400%, а след това ще са им необходими 12 месеца, за да стигнат отново до нулева база.

До 10 декември се приемат предложения за наредбата, а след това в НДК ще се проведе голяма обществена дискусия, за да бъдат изчистени всички спорни текстове в документа. Очаква се да влязат в сила в началото на следващата година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама