Разглеждат окончателно бюджетите на НЗОК и общественото осигуряване за догодина

07:40, 27 ное 18 / Политика 25 1346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година ще бъдат разгледани на второ четене на извънредно заседание на парламента днес.

Парите за здраве през 2019 г. ще бъдат с 547 млн. лева повече от тези през настоящата година. При пенсиите ръстът е в размер на 533 млн. От 1 юли догодина парите за възрастните хора ще се увеличат с 5,7%, а минималната пенсия за стаж и възраст ще достигне 219 лева и 43 стотинки.

Миналата седмица текстовете на двата законопроекта бяха приети от бюджетната комисия в Народното събрание. Най-спорен сред тях се оказа този за създаването на мегаагенция за медицински надзор, обединяваща дейностите по трансплантация, одит и лицензиране на болниците.

В бюджета на НЗОК за 2019 г. предвидените приходи и трансфери са в размер на 4 299 603 000 лв. Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на сто, като в разчетите са отразени ефектът от увеличаване на максималния осигурителен доход, промяната на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Предвидените разходи и трансфери са в размер на 4 350 003 000 лв., от които 4 116 396 200 лв. са за здравноосигурителни плащания. С планираните средства е предвидено закупуването на медицинска помощ в обхвата на задължителното здравно осигуряване, гарантиранa от бюджета на НЗОК.

Само преди дни пък Българският лекарски съюз излезе с остра декларация, която дойде в резултат на неспазени договорености по проектозакона за бюджета от страна на държавата, които първоначално са били приети. От съсловната организация посочиха, че с недоумение са установили, че един от основополагащите текстове, а именно елиминиране възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление, липсва в утвърдения от партньорите вариант.

Сред заложените политики в бюджета на ДОО за 2019 г. са запазване на размера на осигурителната вноска за фонд „Пенсии" и фонд „Пенсии за лицата по чл. 69" на нивото от 2018 г., както и запазване на размерите на осигурителните вноски за другите фондове на ДОО. За 2019 г. не са договорени минимални осигурителни прагове (МОП). Без налагане на административно увеличение на МОП при планирано увеличение на минималната работна заплата с 9,8 на сто, средното увеличение на МОП през 2019 г. е около 4,7 на сто. Увеличава се минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 510 лв. на 560 лв. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители от 350 лв. на 560 лв. Увеличава се максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2 600 лв. на 3 000 лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама