Стивън Хокинг сред учените, обсъждани за новата банкнота от 50 паунда

08:40, 27 ное 18 / Любопитно 25 1105 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Известният британски физик Стивън Хокинг попадна в списъка на учените, чиито изображения могат да се появят върху новата банкнота от 50 паунда, съобщи БТА, като цитира Би Би Си.

Основните области на научен интерес на Хокинг бяха космологията и квантовата гравитация. Ученият /1942-2018/ отдели много време и в изучаването на черните дупки. Той бе автор на теорията за "изпаряването" на черните дупки за сметка на радиацията - това явление получи названието "Лъчението на Хокинг".

В списъка на претендентите за увековечаване върху новата банкнота попадна също математичката и писателка Ада Лъвлейс, създателят на първия телефон Алексъндр Бел и Александър Флеминг - микробиологът, открил пеницилина.

В списъка на номинираните са повече от 600 мъже и близо 200 жени, но могат да се дават още предложения до крайния срок - 14 декември. Според информацията на Би Би Си засега букмейкъри сочат като фаворит Стивън Хокинг, а като други изявени номинации - тези на спечелилата Нобел за химия Дороти Ходжкин, Алън Тюринг, който е допринесъл за развитието на компютърните науки, Александър Флеминг и Розалинд Франклин, която има голям принос в рачитането на структурата на ДНК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама