Добрич иска да довърши недостроен с десетилетия блок с помощта на кредит

19:10, 27 ное 18 25 1264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Добрич обмисля поемането на кредит за довършването на блок "Добрич", в който апартаменти като обезщетения за съборените си преди десетилетия къщи е трябвало да получат много семейства. 

От години се знае, че за завършването на блока са необходими между 4 и 4,5 милиона лева. – сума, която хората, чакащи заветните си жилища са изплатили през годините многократно. Преди дни Община Добрич проведе обществено обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг за  сумата от 2,5 милиона лева. Поемането на този дълг предстои да се гласува от общинския съвет на декемврийската му сесия, заяви кметът на община Добрич Йордан Йорданов пред БНР:

"С този дългосрочен дълг да довършим т. нар. блок "Добрич", който  вече повече от 35 години не може да бъде завършен. Предлагаме едно гъвкаво решение. На първо място въпросният кредит до 2,5 милиона лева  и на втори място общината да оцени своята собственост  и тя да бъде предоставена на строителя, който ще бъде избран."

След приключването на строежа на блока и отчитането на крайния резултат, Йорданов обяви, че общината ще разчита на възстановяване на около 36 процента от цялата сума от стана на Министерството на финансите.

"Което означава, че общината ще се раздели със своята собственост и ще си върне обратно 1,5 милиона, които ще отидат за погасяване на съответния кредит. Т. е. в рамките на 1 година може би ние ще използваме кредита като револвиращ и впоследствие ще оставим на общината, съвсем условно казва, около милион – милион и 200  за връщане в рамките на 6 години."

Заместник-кметът по финансите в общината Елка Димова обаче не прояви чак такъв оптимизъм:

"Да, Министерството на финансите има ангажимент да възстанови 36% от сумата, но последните контакти с министерството във връзка с възстановяване на суми по блока, от министерството са отказали да възстановят частта, припадаща се за търговски обекти. Така че в крайна сметка нашите сметки може и малко по-криви да излязат. "

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама