Започва фестивал на китарата в Плевен

10:00, 28 ное 18 / Култура 25 1571 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четвъртият международен фестивал на китарата, който привлече рекорден брой участници - 179, от 24 държави, започва в Плевен. Те дойдоха от много европейски страни, както и от далечни държави като Южна Корея и Япония. Това съобщи в пресклуба на БТА директорът на феста Николай Михайлов - заместник-директор на Националното училище по изкуствата /НУИ/ "Панайот Пипков" в Плевен.

Четвъртото издание на големия български музикален форум привлече и 36 официални гости от световния елит на музикалното изкуство за китара. Майсторите ще се представят в шест концерта, ще направят три уъркшопа и ще изнесат 107 майсторски класове, както и ще бъдат част от престижното международно жури, уточни Михайлов.

Конкурсната програмата има четири жанрови категории и 15 възрастови групи.

Официалното откриване на феста е тази вечер от 19.00 часа в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие 1869".

Музикалното събитие ще продължи до 2 декември с концерти за класическа, електрическа и акустична китара, китара и глас, изложение на музикални продукти и представяне на музикални инструменти и лютиери. 

Форумът след Плевен ще има изяви с победителите от конкурса в осем български градове.

Фестивалът започна през 2015 година и бързо се утвърди като един от най-големите по рода си в Европа, каза Михайлов. Организатори са сдружение "Изкуството до мен", НУИ "Панайот Пипков", читалищата "ЛИК 1959" и "Съгласие 1869" в Плевен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама