Отчетен е голям спад на добива на мед за 2018 година

12:30, 02 дек 18 25 1637 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Добивът на мед тази година в страната средно е спаднал с около 60%, съобщи Николай Куменов – председател на Федерацията на българските пчелари. Като причина за сериозния спад той посочи продължителните валежи през годината.

„Минали години сме изнасяли около 12-15 хил. тона мед, сега ще са около 7-8 хил. тона“, заяви Куменов за БНР.

Той посочи още, че и смъртността на пчелите се е увеличила драстично. По думите му това е станало заради употребата на пестициди, забранени в ЕС.

Пчеларите обаче не са получили подпомагане от държавата по схемата „де минимис“, която се прилага при неблагоприятна година. „Министърът на земеделието се обоснова с факта, че БАБХ е регистрирала много малка смъртност“, обясни той. Разминаването на данните идва от това, че част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство заради бюрокращината, обясни Куменов.

В протестна декларация на пчеларите е вписано искане за заплащане на такса „Опрашване“ за всяко регистрирано пчелно семейство – по 60 евро годишно да получават в сектора. Според него на европейско ниво предложението има шанс.

В декларацията се съдържа и искане за криминализиране на нерегламентирано третиране на земеделски култури. Пчеларите настояват и да се следи за нелегалния внос на забранени пестициди в България:

„Пчеларят не подозира, че някой някъде е третирал с такова нещо – взима си меда, тръгва да го продава и в един момент се оказва, че в меда има такива пестициди. Тогава този мед той няма какво да го прави“.

Национален пчеларски протест е насрочен за 10 декември. Той ще финализира една много тежка година за пчеларите в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама