Майките от „Системата ни убива“ не одобряват гласувания Закон за личната помощ

14:50, 27 ное 18 25 1675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Майките от инициативата "Системата ни убива" подготвят нов протест и ще търсят отговорност лично от премиера Бойко Борисов, ако Законът за личната помощ бъде гласуван във вида, одобрен на днешното заседание на социалната комисия в парламента.
 
Депутатите гласуваха финансирането на личната помощ да се определя със закона за държавния бюджет, но никой от присъстващите представители на финансовото и социалното министерство не успя да каже колко са предвидените средства за 2019 година.

От думите на социалния министър Бисер Петков стана ясно, че в началото на септември догодина ще се разбере колко от допълнителните пари за хора с увреждания ще останат за личната помощ по закона. Според одобрените текстове предоставянето на личната помощ ще започне от 1 септември, като за максималните 8 часа на ден асистентите ще получават месечно минималната работна заплата от 560 лева. Когато ползвателят е дете с увреждане с 90 и повече процента на увреждането, ще се приспадат 380 лева от семейната му помощ, в полза на общината, която му осигурява асистент.
 
Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще атакува пред Конституционния съд текстовете за финансирането на личната помощ.

След заседанието на комисията Вера Иванова от "Системата ни убива" коментира: "Къде е обещаният закон? Защото това в момента не е закон. Това е ново име на съществуващите в момента асистенти, които първо са с малко часове и второ, има чакащи, нищо не е според индивидуалната оценка. С тези пари ще се получи същото".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама