Съветът по сигурността към МС: Действията на Русия в Азовско море са недопустими

13:32, 28 ное 18 / Политика 25 1973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Действията на Русия в Азовско море са недопустими. Това гласи приетата позиция на Съвета по сигурност към Министерския съвет, който проведе заседание под ръководството на премиера Бойко Борисов по повод сблъсъка между украински и руски кораби в района на Керченския пролив.

В позицията се посочва, че опасното нарастване на напрежението в Азовско море през последните дни е довело до задържане на украински кораби и техните екипажи, както и до раняване на украински военнослужещи. Съветът по сигурността счита, че тези действия от страна на Руската федерация са недопустими.

„В интерес на всички е Руската федерация и Украйна да проявят сдържаност, а напрежението да бъде преодоляно с диалог. Призоваваме руските власти да освободят незабавно задържаните плавателни съдове и техните екипажи. Очакваме Руската федерация да зачита свободата на преминаване през Керченския пролив в съответствие със задълженията на руската страна съгласно действащото международно право“, пише още в позицията.

Съветът по сигурността към МС ще продължи да следи внимателно ситуацията, включително в тясно сътрудничество с партньорите в ЕС и НАТО.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама