Виена посреща туристите с 20 големи открити коледни базара

16:40, 29 ное 18 / Любопитно 25 1321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа най-красивите площади във Виена се превръщат в приказни коледни базари, дърветата на много места в парковете са украсени с фантастични орнаменти и създават усещане за уют и топлина като в коледна приказка, съобщи БТА, като цитира сайта eurocommpr.bg.

Тази година в австрийската столица ще бъдат открити 20 големи коледни базара с общо 1000 щанда, без да броим множеството малки благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Най-известният базар е на площада пред виенското кметство, който тази година беше открит на 16 ноември. 152 щанда, коледна работилница за най-малките и след няколкогодишна пауза отново Дърво на влюбените.

Дървото, украсено с червени сърца, е любимо място за среща и за снимки на влюбените. И другите дървета около кметството са украсени празнично, а някои от тях и тематично: едно е посветено на сладкишите, а друго - на железничарите. Коледният базар е любимо място и за децата, които със сигурност няма да скучаят там, защото е пълно с най-различни развлечения - въртележки, разходка с пони и елени, разнообразни игри, коледен експрес, пощенски офис на Дядо Коледа, музикален павилион с кукли, които пеят коледни песнички...

Непосредствено до базара, на площ от 3000 кв. м., се намира и романтичната ледената пързалка, така наречената "Малка ледена мечта". И тя е само предвестник на голямата "Ледена мечта", която се открива на 18 януари.

Но главният герой на базара пред кметството е огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата "Коледна елха за всички" и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като доставчици на дървото. Тази година това е 28-метров смърч на 150 години от Каринтия, който за три дни пропътува разстоянието от 337 км, за да бъде празнично украсен, а на 17 ноември официално бяха запалени и светлините му. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари, а базарите са отворени до Коледа.

Друга традиция на коледните базари във Виена е изборът на Младенеца Христос, който е пръв помощник на Дядо Коледа и също носи подаръци. Всяка година във Виена се провежда своеобразен кастинг за ролята на младенеца, която се дава само на млади момичета. Тази година за втори път това е 28-годишната студентка по медицина Щефани, която ще трябва отново да се погрижи за коледното настроение на малки и големи, болни и здрави. През дните до Коледа Щефани ще посещава старчески домове, болници и детски градини, а всяка неделя от 16 до 19 ч. тя ще бъде в кметството, където са детските работилници, ще разказва приказки на малките и естествено ще приема писмата им до Дядо Коледа.

Близо до кметството е още един коледен базар, който си заслужава да бъде посетен. Това е "Коледното село" на площад "Мария Терезия", между Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. За празничното настроение тук освен щандовете с коледни играчки ще има и концерти. А на 27 декември на същото място се открива "Новогодишно село". Друг любим на виенчани базар е Старовиенският базар на площад Фраюнг. Тези, които предпочитат романтика на фона на имперската култура, могат да посетят базарите пред двореца Шьонбрун и в градините на бароковия дворец Белведере. Базарите на Карлсплац и Шпителберг са специализирани в продажбата на произведения на художествените занаяти. Любителите на съвременния дизайн не бива да пропускат да посетят базара в двора на музейния комплекс "Музеумсквартир", който преминава под мотото "Зима в Музеумсквартир".

Това е и базарът за най-нетърпеливите, защото той отвори врата още на 8 ноември. На площада пред Виенското колело в Пратера базарът ще премине под звуците на изпълнения на живо - поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага малкия и уютен базар на централния Щефансплатц пред катедралата "Свети Стефан". Там щандовете са само 40, но предлагат само висококачествени австрийски продукти. За любителите на кулинарните изкушения е задължително посещението на коледния кулинарен базар до Виенската опера.

Всеки базар има своята прелест, но общото между тях е празничната атмосфера в очакване на Рождество Христово. За виенчани те си остават място за среща с приятели и близки. Изчислено е, че те посещават коледния пазар средно по три пъти годишно и харчат там по около 20 евро.

Твърденията, че коледните базари във Виена са на повече от 600 години, не отговарят на действителността. През 1382 г., която в някои текстове се посочва като начало на тези базари, херцог Албрехт III просто разрешава официално провеждането на базари или по-скоро панаири два пъти в годината. Става дума за базари 14 дни преди и след Възнесение Господне и 14 дни преди и след Св. Катерина, който се празнува на 25 ноември. Както се вижда, тези базари нямат нищо общо с коледните празници. Просто в средновековна Виена не е имало такива базари.

Коледен базар, който се е наричал базар за Никулден и Коледа и се е провеждал на площад Фраюнг, се споменава за първи път през 1722 г. Но тъй като на същото място е имало и постоянен пазар, са се появили конфликти между търговците и в средата на 19-и век базарът е преместен на площад Хоф, а през 1872 г. са отменени годишните панаири, защото те нямат място в съвременния град. Оставен е единствено коледният базар на Хоф, който през 1903 г. е модернизиран, построени са нови 128 щанда и са осветени за първи път с електрически лампички. След много смени на мястото, през 1975 коледният базар се мести на площада пред кметството - първо временно, но се оказва, че мястото е изключително подходящо и може би най-известният виенски коледен базар и до днес е там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама