ЕП е разделен в оценката за споразумението с Великобритания

15:10, 29 ное 18 / Свят 25 1241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейският парламент обсъди постигнатото предварително споразумение с Лондон по оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Според групата на Европейската народна партия (ЕНП) споразумението, което подлежи на одобрение от ЕП, трябва да бъде подкрепено, защото е единствената възможна договореност. ЕНП отбеляза, че днес Великобритания е разделена, а ЕС е останал единен. По мнението на тази политическа група оттеглянето ще нанесе на британците щети, по-големи от кризата преди десет години.

Групата на социалистите и демократите изрази готовност да подкрепи постигнатата сделка и я окачестви като най-добрата и единствено възможната. Ако Великобритания промени решението си, ЕС остава с отворени обятия, добавиха социалистите.

Групата на Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) коментира, че ЕС не е направил нищо, за да се избегне напускането на Великобритания. Според ЕКР, ЕС е бил неотстъпчив в преговорите и това е довело до лоша сделка, от която ще има повсеместни отражения.

Групата на Зелените бе на мнение, че предварителното споразумение не е перфектно, но поне осигурява правила за раздялата. Друга сделка няма да има, изборът сега е между напускане по споразумение или да няма напускане изобщо. Ако Великобритания се откаже да напуска, ще я приемем с удоволствие, а раздяла без сделка би било проява на безотговорност, добавиха Зелените.

Групата на Европейската обединена левица призова за готовност за раздяла без споразумение. Групата "Европа на свободата и пряката демокрация" определи предварителното споразумение като добро за ЕС и най-лошото в британската история. Британският парламент с ясно мнозинство ще отхвърли предложеното споразумение, прогнозираха авторите на идеята за "Брекзит".

Групата "Европа на народите и свободата" настоя Европейският съд да няма думата по въпроса може ли Великобритания едностранно да се откаже от намерението си за оттегляне от ЕС, за да не поставя под въпрос резултатите от британския референдум.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние благодари на България, Естония и Малта като преходни председатели на Съвета на ЕС в хода на преговорите с британската страна. Той заяви, че ЕС е проявил много силно единство. Пред нас е труден път, но осигурихме предвидимост. В бъдещите преговори с Лондон ЕС ще продължи да защитава интересите си, без агресия, без опит за реванш и наказание. Ще работим с необходимото уважение към голяма държава, която ще остане наш съюзник, заяви Барние.

Миналата седмица председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че очаква в ЕП да има мнозинство в подкрепа на проекта на споразумението ЕС-Великобритания. ЕП, който също трябва да ратифицира документа, ще изчака първо решението на парламента в Лондон. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама