Audi разработва летящо такси

19:40, 29 ное 18 / Любопитно 25 1350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Audi разработва концептуално летящо такси, което нарича Pop.Up Next. Германската компания завърши успешен тест на модуларна система, която използва дрон (квадрокоптер), за да транспортира малък двуместен електрически автомобил по въздуха.

Веднъж кацнал на земята, квадрокоптерът се разкача с автомобила, който пък от своя страна превозва автономно пътниците до
тяхната крайна дестинация. Интересното в случая е, че кабината и шасито на автомобила също се разглобяват, което означава, че ако не е необходимо, превозното средство може да се придвижва само по въздух.

Тестът обаче е проведен в мащаб 1:4, затова предстои още много работа по автономния електрически автомобил.

От Audi работят по футуристичния проект с Airbus и Italdesign.

Автопилотът е добре позната система в летателните апарати, но при автомобилите технологията тепърва прави първите си крачки. Според специалисти, едно от основните предизвикателства пред Audi и компания ще бъде перфектното синхронизиране на двете напълно автоматични машини.

Въпреки всичко от Audi са сравнително уверени, че автономните летящи таксита са бъдещето на персоналната мобилност в
големите и пренаселени градове. Благодарение на квадрокоптера, задръстванията вече няма да са фактор, което неимоверно ще съкрати времето за пътуване в мегаполисите. Пътниците могат да бъдат и оставяни на покрива на своя офис, вместо пред входната врата.

Засега Audi не дава никакви обещания кога системата ще се появи в завършен вид на пазара. При предварителните прогнози се говореше за около 10 години, но дали това ще се случи в действителност, зависи от времето, в което компанията ще успее да завърши пълноразмерни прототипи, както и как те ще се представят в реални условия.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама