Жени Начева: С новата мегаагенция ще се намали административната тежест за родителите

09:50, 30 ное 18 25 1155 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Новата мегаагенция за медицински надзор, която от догодина обединява дейностите на Агенцията по трансплантациите и Медицинския одит, няма да бъде оглавена от досегашния директор д-р Михаил Христов. Това съобщи заместник-здравният министър Жени Начева, но не уточни кой ще е той. В рамките на 3 месеца трябва да стане и преструктурирането на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД), който ще премине към НЗОК.

"Бюджетът на НЗОК касае всеки един от нас и е важно всички да са наясно с промените, които правим, а и медицинското съсловие. Преместването на Фонда за лечение на деца беше мотивирано единствмено от факта, че касата има невероятен, практически и професионален опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави-членки по тези въпроси. Тя заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от ЦФЛД", заяви Начева пред БНТ.

Намалява се и административната тежест за родителите на тези деца, защото документите ще се подават на едно място в Касата. Запазват се правата, които са имали децата както за лекарствата, които не са включени в позитивния лекарствен списък, така и за логистика, транспорт, пребиваване на техните родители, преводи. Тези средства са осигурени чрез трансфер от здравното министерство към Касата. Тя има административния опит и необходимия опит безпрепятствено и без да се нарушат правата на децата, да се осигури това лечение, уточни Начева.

По думите й, от утре е създадена организация съместно с НЗОК и Министерство на здравеопазването да се издадат необходимите наредби и указания, които ще осигурят абсолютно плавен преход за лечението на децата. Лекарите и експертите ще взимат своето решение за лечението на деца, които и в момента дават своите становища, когато децата са получавали разрешение за лечение през ЦФЛД.

"В момента фондът изпраща за становище всички документи за лечение в чужбина и касата по отношение на медицинската страна на лечението на децата. Тоест ние запазваме медицинската експертиза и водещото мнение на медицинските експерти, свързани с лечението на децата. Касата носи отговорност и проследява лечението на всички български граждани и преди, и след оказване на лечението в чужбина, защото по този начин ще се взима най-доброто решение за проследяващо наблюдение състоянието на тези пациенти", обясни зам.министърът.

Жени Начева каза още, че се полагат всички усилия договорът за белодробните трансплантации с Университетската болница във Виена да бъде подписан наново, като най-спешната мярка за осигуряване на вариант за спешно чакащите пациенти у нас, които към момента нямат шанс за спасение нито у нас, нито в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама