Планинските спасители помогнали на над 2500 пострадали за година

16:00, 30 ное 18 25 1002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Над 2500 пострадали са получили помощ от планинската спасителната служба за една година", каза Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК, цитиран от БТА.
 
"Най-много акции в този период е имало в Рила и Пирин, особено в района на Рилските езера. Най-трудните и тежки акции за спасителите са свързани с търсенето на пострадалите", подчерта Нешев и напомни на любителите на планината винаги да спазват маркировката. За едногодишния период е имало и 11 смъртни случая.

"Над 500 са доброволците към ПСС, като сред тях има шофьори, адвокати, лекари и др., винаги готови безвъзмездно да помагат", каза председателят на БЧК Христо Григоров. Спасителните отряди са 32, а 22 са спасителните кучета. Освен в планината, службата работи и по линия на общата спасителна мрежа в страната, като помага при наводнения, аварии и катастрофи. ПСС се финансира от държавата и от дарения.

Туристите, скиори и всички, които са планината, трябва да спазват определени указания, за да са в безопасност, съветват спасителите. Необходимо е предварително съобразяване на метеорологичната обстановка, заредени мобилни телефони, подходящи дрехи, обувки и планинско оборудване, храна и вода и др.

Нешев допълни, че най-сигурният начин за връзка със спасителите е обаждане на тел.112 или на тел.1470, както и денонощно на тел.963 2000.
 
Всички бази на ПСС са в готовност за предстоящия сезон, има и нова техника, моторни шейни, автомобили с висока проходимост и нова екипировка. Спасителите показаха първите дървени шейни, които са били използвани от службата преди 85 години, както и облекло, ски, щеки и друго оборудване.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама