Цените на жилищата ще задържат нивото си и през 2019-а година

21:25, 02 дек 18 25 2039 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Цените на жилищните имоти в столицата вероятно ще се задържат на сегашните си нива и догодина. Това сочат прогнози на компания в бранша, цитирани от „Сега“.

По данни на брокерите през третото тримесечие темпът на нарастване на цените в страната се е забавил до 3% на годишна база. В София ръстът е с 5% спрямо същия период на 2017-а година.
Прогнозите отразвят както тенденцията за успокояване на цените, които растяха в последните няколко тримесечия, така и намаляването на броя на сделките. Средната цена на жилищата в столицата през третото тримесечие на годината е 1090 евро на кв.м. спрямо 1086 евро на кв.м през второто тримесечие. Това е доста под нивото отпреди десет години, когато цените бяха достигнали 1260 евро на кв. м.
Въпреки задържането на цените и намаляването на броя на сделките през третото тримесечие, по данни на националната статистика, са издадени почти 300 нови разрешителни за жилищни сгради в столицата, което е 14.5% ръст спрямо същия период на миналата година. Това е и своеобразен рекорд за последните години.

Резултат от засиленото строителство е и нарастващото предлагане на жилища ново строителство. Най-много купени жилища през третото тримесечие има в квартал „Витоша“ (средно 960 евро/кв. м), “Кръстова вада” (270 евро/кв. м), "Студентски град" (1070 евро/кв. м), “Манастирски ливади” (1010 евро/кв. м). Популярен е и квартал “Връбница 2” (960 евро/кв. м) с продължаващи активни продажби на изгодни жилища ново строителство. През последната година има засилващ се интерес към затворени комплекси със собствени паркове, зеленина, детски площадки и зони за отдих. Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в квартал “Лозенец” - между 1650 и 2000 евро на кв. м.

По традиция най-предпочитани са двустайните апартаменти, които са 65% от общо закупените жилища. 25% от купените имоти са тристайни, а 1-стайните са 8%. Средната площ на закупените жилища е 79 кв. м.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама