Съвети как да се харчи разумно по празниците

11:40, 03 дек 18 25 3257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Pixabay
Pixabay

По последни данни на Евростат се оказва, че всеки втори българин през 2017 г. си признава, че не може да се справя с непредвидените разходи. Това са 53%, докато средно за ЕС са 34%. През миналата година 46% от нас са признали, че изпитват големи затруднения в спестяването на пари, съобщава bTV.

Финансовият консултант Стойне Василев изтъква, че за да харчи разумно, едно 4-членно семейство с бюджет от 2000 лв., например, не бива да отделя повече от 25% за храна и 20% за наем или ипотечен кредит, а битовите сметки и разходите за транспорт и гориво не трябва да са повече от по 10%. Хубаво е 10% от доходите да се спестяват – в случая 200 лв.

Важно е всеки да има „авариен фонд” – спестявания, които да покрият разходите, ако остане без доходи от 4 до 6 месеца. Това спестява тегленето на кредити.

Финансовият консултант препоръчва да се отделя не повече от 10% от доходите за подаръци и посрещане на празниците. Хубаво е предварително да се определи бюджет и да се придържаме към него.

Вторият съвет е да се сравняват цените при различните търговци и да се търсят отстъпки от 20-30%.

Коледните празници са момент в годината, в който много хора прибягват до различни видове кредити. Ако има овърдрафт или банков продукт, по-добре да се ползва той, защото е с по-ниски лихви и такси и в по-краен вариант да се тегли потребителски кредит. Най-добрият вариант е заем от приятели или роднини. Бързите кредити трябва да са най-крайният вариант.

Психолозите съветват при пазаруване да се носи само определена сума пари и да се пазарува сам. „С приятелки не е много добра идея, тъй като когато две приятелки се съберат и отидат в магазин, те се превръщат в машина за пазаруване. Започват да се стимулират взаимно и тогава покупките могат да минат към много високи финансови нива”, отбеляза Диана Бакалова, психолог от Института за изследване на населението и човека, пред bTV.

„По-добре да пазаруваме с приятел или съпруг, тъй като мъжете не обичат много да висят по магазините, затова ще се ограничим като възможности и време за пазаруване”, смята тя.

„Когато има тълпа някъде, обикновено хората се подвеждат и пазаруват дори неща, които не са им потребни, просто грабват, защото всеки взема и ще свърши. Тоест създава се едно усещане за дефицит на стоки и услуги и хората са склонни да изхарчат повече”, коментира още психологът.

Бакалова подчерта, че всеки трябва първо да се запита дали наистина има нужда от това, което възнамерява да купи, или пък дали то ще ни достави удоволствие. „Трябва да има момент, в който да се замислим, за да станем по-рационални”, отбеляза тя.

За януари, който традиционно е труден месец за финансите ни, Стойне Василев посъветва да се покрият първо фиксираните разходи – наем, ток, вода и всички сметки. Оставащите пари е хубаво да се разпределят по най-добрия начин, за да бъде посрещнат и януари, когато също има празници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама