Кои са вредните навици, които ни разболяват през зимата?

16:40, 04 дек 18 25 2689 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зима е. Разгара на сезона на вирусите и грипа. Ако обаче се отървете от някои дребни навици, шансовете ви да избегнете посещението при лекаря тази зима растат. Ето някои полезни съвети, които могат да ни помогнат:

Не използвайте капки за нос преди да излезете навън

Мембраните в ноздрите ви могат да се защитават много по-успешно от микроорганизмите, върлуващи през зимата. Ако носът ви е запушен навън, просто го издухайте.

Не дишайте през устата, когато е много студено

Когато дишате през устата, не сте в състояние да затоплите въздуха или да го овлажните, а това увеличава драстично шансовете за ангина. При минусови температури се старайте да дишате през носа – бавно и нормално. Ще си спестите много главоболия, прием на лекарства и неразположения.

Не ходете бързо, докато зъзнете

По-добре се спирайте в топли помещения за малко, за да се стоплите. Не ходете бързо, докато ви е студено, защото така ставате по-уязвими.

Не покривайте устата и носа си с шал

В студено време топлата пара, която издишаме, може да се превърне в лед, когато попадне върху материала, от който е направен шалът или палтото ни. Въздухът, който след това преминава през шала, който използваме като покритие, е по-студен, отколкото ако не преминава през тази бариера. В същото време устройството на носа е такова, че стопля въздуха, който навлиза в него.

Избягвайте прекалено тесни дрехи и стягащи обувки

И двата варианта ще допринесат да измръзнете още повече и по-бързо. Ако изберете по-освободени дрехи, въздухът между слоевете ще помогне да се запази топлината в тялото.

Не излизайте навън гладни

За да произведе топлина, тялото ни се нуждае от енергия, в противен случай ще измръзнем много бързо. Ето защо е добре да се храним веднага щом усетим глад.

Ако сте навън и в движение, влезте някъде на топло, хапнете нещо малко и изпийте чаша негорещ чай.

Не нанасяйте крем за лице точно преди да излезете на студа

Когато слагате крем на кожата си, особено овлажнител на водна, а не на мазна основа, за първите 30-40 минути той отделя много влага. Ако веднага излезете навън, това води до охлаждане и увреждане на кожата. Постарайте се след нанасяне на козметичния продукт да изтекат поне 30 минути, преди да излезете навън.

Не се загрявайте с алкохол, докато сте навън 

Усещането за топлина ще трае 30-40 минути, след като сте консумирали алкохол. След този момент тялото ви ще започне да се охлажда много бързо. Нещо повече – мозъкът ви не може да реагира адекватно на този сигнал, който тялото ви изпраща, ставайки ви все по-студено. Ако решите да пиете алкохол в по-сериозни количества, по-добре да бъдете на закрито и топло, за да си спестите излишен стрес за организма.

Трябва да се грижим за себе си в студените дни, да се обличаме добре и да не забравяме витамините. Въпреки студа не забравяйте доброто си настроение и се радвайте на всеки ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама