Внимавайте с ориза, оказва се вреден

12:40, 05 дек 18 25 3464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Оризовите зърна могат да натрупват в себе си големи количества арсен и други токсини, много от които попадат в човешкия организъм при смилането на храната. Това заявиха биолози на научна конференция в град Ню Орлиънс.

„Проведохме първата систематична оценка за това колко арсен съдържат оризовите зърна. Също така проучихме какво количество от него попада в организма. В близко бъдеще ще проучим и това как то влияе на човешкото тяло“, заяви Чжен Чжоу от Университета на щата Индиана.

Високото съдържание на олово, арсен и много други елементи във водата, водопроводните тръби, домакинските съдове и други битови предмети често води до развитието на тежки нарушения в работата на човешкия мозък и тяло. Много историци днес смятат, че традицията да се използват оловни съдове може би е една от причините за упадъка на Древен Рим, а високата концентрация на олово във водата вече предизвика здравословни проблеми за децата в американския град Флинт.

Любопитното е, че за разлика от много други токсини, главният източник на арсен в храната и водата са не промишлените отпадни води или други следи от човешката дейност, а местните грунтови води. В някои страни, като Индия и Бангладеш, около една четвърт от източниците на влага съдържат високи нива на арсен, което влияе зле на местните жители.

Чжен Чжоу и неговите колеги са проявили интерес как голямото замърсяване на водата с арсен и други токсини ще влияе на ориза - основната земеделска култура на Китай, Индия и други страни от Югоизточна Азия. За целта те са анализирали данните, събрани от авторите на 143 научни монографии, посветени на метаболизма на арсена и неговото поведение вътре в човешкото тяло и в различните храни. След като избират десетте най-подробни изследвания, биолозите обединяват резултатите от експериментите и обобщават изводите.

Учените предупреждават властите в азиатските държави да отделят голямо внимание и да проверяват ориза за наличието на арсен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама