Безплатни прегледи в Бургас за измерване и оценка на растежа на децата

14:30, 08 дек 18 25 2158 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Безплатни прегледи за измерване и оценка на растежа на децата ще се проведат в Бургас
на 9 и на 10 декември 2018 г.

Инициативата, която придоби популярност като „Клиника на колела“, е част от стартиралата през 2017 г. в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна мащабна кампания на Варненското дружество по детска ендокринология GROWINFORM за ранно откриване и навременно лечение на състояния, свързани с проблемен растеж. От месец септември тази година кампанията е национална.

Мобилният екип на д-р Росица Стойчева включва детски ендокринолози, които ще правят оценка на растежа на децата. Не е необходимо предварително записване, нито направление, но е добре да се знае ръстът на родителите и данни за ръста и теглото на детето през годините.

График на прегледите в Бургас:

9 декември (неделя) от 14.00 до 17.00 часа, ул. „Странджа“ 38 (срещу входа училище "В.
Априлов"), кабинет на д-р Недялкова.

10 ноември (понеделник) от 9.00 до 12.00 часа, ул. „Странджа“ 38, (срещу входа училище
"В. Априлов"), кабинет на д-р Недялкова.

На 9 декември от 17.00 до 18.00 часа в кабинета ще се проведе беседа с родители. Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето на растежа, дори ускореният растеж, може да бъде ранен показател за основното медицинско заболяване. Проследяването на растежа във времето е важно, защото помага да се идентифицират тенденциите.

До момента, в рамките на кампанията, детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти във Варна, Шумен, Разград, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Русе, Сливен, Ямбол и Кюстендил. Преминали са общо над 150 деца на възраст от 2 до 18 години, като при 52 от тях са установени отклонения. Успешно лечение е започнало при 12 деца, а над 20 са под наблюдение за започване на лечението.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама