Вълчев: В НИМХ има система, която прогнозира нива на фините прахови частици

17:30, 05 дек 18 / Политика 25 1629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Националния институт по метеорология и хидрология има система за София, която не просто регистрира нивата на фини прахови частици, но може да ги прогнозира за три дни напред. Този въпрос ни тревожи нарастващо, защото е свързан със здравето на учениците, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на заседанието на парламентарната образователна комисия в отговор на актуален въпрос какви мерки предприема МОН във връзка с регистрираните през последните дни на много места в страната завишени нива на фините прахови частици във въздуха.

Министър Вълчев каза, че е получил "предложение, включително, за обявяване на дни за неучебни - чрез писма или Фейсбук, но това е крайна мярка". МОН обсъди с МЗ, Столичната здравна инспекция, НИМХ, Изпълнителната агенция по околна среда, Столичната община и с лекари пулмолози възможните мерки, които да се вземат спрямо учениците при превишени норми на фините прахови частици, обясни министърът. Той каза, че тридневната прогноза на НИМХ показва, че днес и утре няма да има завишени нива на фините прахови частици в София заради вятъра, но в петък ще има проблеми със завишените им нива. При всяка такава прогноза ще инструктираме училищата с нарочна заповед, за да ограничат извежданията на учениците и заниманията им навън, други мерки са свързани с влажно почистване и проветряване. Ще подготвим инструкции за училищата какво да правят в дните със завишени нива на праховите частици, когато имаме такава прогноза, каза министър Вълчев.

За учениците с хронични проблеми, когато това е отразено в здравния им картон, ще предложим нормативни промени, за да бъдат освобождавани без медицински документ в дните със замърсяване на въздуха, по преценка на родителите, съобщи министър Красимир Вълчев. Той каза, че лекарите специалисти са препоръчали и по-често да се проветрява, но за по-кратко време. Нивата на фините прахови частици се повишават заради мъглите и температурните инверсии, и когато няма вятър, но всичко това се прогнозира от НИМХ, отбеляза образователният министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама