Мария Габриел открива Европейската нощ на киното в София

10:00, 07 дек 18 / Култура 25 1369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 7 декември (петък) от 19:00 часа в Дома на киното ще се състои прожекция на  филма "Квадратът", с което България ще отбележи Европейската нощ на киното. На събитието ще присъства комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел, която ще се включи в дискусия със зрители и филмови критици за богатството на европейското филмово творчество, неговото финансиране и популяризиране непосредствено преди прожекцията.

Първото издание на инициативата Европейска нощ на киното се провежда от 3 до 7 декември 2018 г. в целия Европейски съюз. С около 50 безплатни прожекции, тази инициатива на Европейската комисия има за цел да доближи Европа до хората и да покаже как ЕС не само допринася за развитието на творческите и културните индустрии в Европа, но също така е от полза за обществото като цяло.

Инициативата е част от подпрограма „МЕДИА“ на програма „Творческа Европа“, която да подкрепя европейската филмова и аудиовизуална индустрия. Тя осигурява финансиране за разработването, популяризирането и разпространението на европейски филмови произведения в Европа.

Програмата допринася за създаването на стотици професионални контакти, прави възможно гостуването на известни имена от света на киното по време на най-големите филмови фестивали в България, улеснява показването на качествени европейски филми на българския екран, подпомага киносалоните, които програмират приоритетно филми от Стария континент.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама