Ледът под Антарктида крие останките на древен суперконтинент

19:00, 07 дек 18 / Любопитно 25 1062 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Данни от европейски спътник разкриха, че източната част на Антарктида е гробище на континентални останки, а не както мислеха досега специалистите замръзнал тектоничен блок, съобщи в. "Индипендънт", цитиран от  БТА.

Геофизици от германския университет в Кил създадоха триизмерни карти на тектониката на Ледения континент, използвайки данни от спътника GOCE (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), който работи на 300 км над Земята до 2013 г. Така установиха, че дебелият лед крие останките от срива на древен суперконтинент.

Тази част от Антарктида изглеждаше хомогенна, за разлика от разнородния геоложки състав на другите континенти. Анализът на данните от GOCE обаче показа, че Източна Антарктида е като мозайка от поне три малки протоконтинента, наричани кратони.

Единият кратон прилича геоложки на част от скалната основа на Антарктида, докато другият наподобява на част от Индия. В третия са се слели части от древни морски дъна.

Специалистите не могат да кажат кога и как тези протоконтиненти са се свързали и са образували Източна Антарктида. Възможно е това да е станало преди 1 милиард години, когато се е оформил суперконтинентът Родиния, или преди 500 000 милиона години, когато се е появила Гондвана.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама