Лекари от ТЕЛК спират работа, ако майките разпънат палатки пред здравното министерство

16:30, 07 дек 18 25 1483 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лекарите от столичните ТЕЛК комисии заплашиха, че ще спрат работа, ако протестиращите майки разпънат палатката си пред здравното министерство през януари. Пред Дарик председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК в София д-р Боряна Холевич заяви, че отказват да работят под натиск и не са съгласни с въвеждането на оценка на функционалността на хората с увреждания, която да бъде извършвана от комисиите. Майките от инициативата "Системата ни убива" обаче няма да преосмислят решението си да разположат палатковия си лагер в центъра на София.

Исканата от протестиращите майки  оценка на функционалността или на това какво човек може да прави, ще отнеме права на голяма част от хората с увреждания, за сметка на една малка част от тях, твърди д-р Боряна Холевич, лекар в столична ТЕЛК комисия. Тя не е съгласна лекарите да правят такава оценка.
 
"Медицинската експертиза трябва да определя и степента на увреждането и противопоказаните условия на труд, тоест тези, които биха навредили допълнително на лицето. Считаме че всички социални придобивки се отпускат за компенсация на това, което човек не може, а не на това, което човек може", обясни Холевич.

От своя страна Вера Иванова от "Системата ни убива" попита - кой ще прави оценка на функционалността, ако не са лекарите? Тя защити искането за въвеждане на тази оценка.
 
"Не е редно нашите деца на 16 години да са негодни за държавата пенсионери. Това го няма никъде в Европа и тези лекари трябва да проумеят, че нещата се променят. Аз не мога да приема, че моят син на 16 години е негоден пенсионер. Има функционалност. Може да прави много неща и за да е данъкоплатец, и за да е полезен за държавата не може да му пише 100% негоден", заяви Иванова.

Майките не приемат заплахите на лекарите от София и от други големи градове, че спират да издават телкови решения от януари, ако палатката на "Системата ни убива" бъде разпъната пред здравното министерство. 
 
"Аз искам да им задам въпроса защо не спряха работа, когато се промени наредбата за медицинска експертиза и според техните думи над 100 хиляди са в момента с нарушени права и без средства по ТЕЛК. Тогава къде бяха тези лекари, защо не спряха работа, защо оценяват в момента хората и хората губят помощ и пари, а ще спрат когато ние опънем палатка, искаме реформа и добро за всички хора с увреждания", подчерта Иванова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама