Студентите празнуват

08:00, 08 дек 21 25 3988 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

На 8 декември в България празнуват студентите. Празникът възниква през 1902 година като патронен празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първоначално се е отбелязвал на 25 ноември - денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици.

Датата на студентския празник се измества на 8 декември, защото на 31 март 1916 година българската администрация преминава към Григорианския календар и така честването се измества с 13 дни напред и се празнува на 8 декември. Денят остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник.

По традиция 8 декември е свързан с пътувания и неколкодневни празнувания в хижи, хотели и други подходящи за това места.

Полицията с препоръки към студентите, които ще празнуват 8 декември

От „Пътна полиция“ призоваха за отговорно поведение на пътя - за предварителна информация за времето, за ремонти по избрания маршрут и за алтернативни пътища, проверка за състоянието на превозното средство, с което ще се пътува, и наличността на достатъчно течности за отделните му системи, зарядни устройства за акумулатори и мобилен телефон.

Да шофира най-опитният от групата, за да реагира при попадане в аквапланинг при обилен дъжд, снеговалеж, заледявания и други климатични капани.

Ако празникът е продължил до късно и сте пили алкохол, водачът да изчака до пълното си възстановяване и тогава да тръгва отново на път. Ако младежите попаднат в рискова ситуация, първо да сигнализират на телефон 112, а след това на близките и приятели, съветват още от „Пътната полиция“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама