"Самозван конспиралог" ли е Малкъм Нанс?

11:37, 10 дек 18 / Политика 25 1536 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев

Проруски президент ли е Румен Радев и защо нарече гражданин на САЩ "самозван конспиралог" в предаването "Панорама" по БНТ от петък? Американецът е Малкълм Нанс и е автор на книга със заглавие "Заговорът за разрушаване на демокрацията". Знаем, че именно Румен Радев преди дни бе разтревожен от критичното състояние на демокрацията в България. В тази книга нашият президент е споменат като част от заговор за разрушаването и. Определен е като "проруски" и част от амбициите на Путин за доминация на руския автократичен модел в Европа.

Нима може да бъде определен, посочения от Корнелия Нинова кандидат за президент,  Румен Радев за жертва на конспиративна теория? Нима остана тайна срещата и с генерал-лейтенант от разузнаването на Русия и обсъждането личността на пенсионирания Командир на Военновъздушните сили на България?  Да, ген. Леонид Решетников е в резерв, но да се говори с такъв човек, на тема кандидат за най-високия пост в натовска държава, е най-малкото подозрително. Избраният, по-късно за български президент, не в теоретична постановка, а в действителност, поиска да отпаднат европейските санкции срещу Русия! И то!, по време на посещението си, в известната с негативната си нагласа към руския си съсед, Полша. Само преди дни Румен Радев посочи вътрешната политиката на Украйна за причина в сблъсъка в Азовско море. Което няма как да не бъде определено като проруско поведение. Но да видим кой е този "самозван конспиралог", който се осмелява да сочи очевидното!

Няма сведения афроамериканецът Малкълм Райтсън Нанс да е някой, който се интересува от следи от кемтрейлс в небето, но е известна службата му като морски офицер във военният флот на САЩ, в продължение на 20 години(от 1981 до 2001 г.). Специалист е по криптология, не по "конспиратология". Награждаван е многократно и е трупал опит в многобройни антитерористични, разузнавателни и бойни операции на няколко континета, включително тук, на Балканите. Инструктирал е как се оказва съпротива, как се оцелява, укрива, бяга от плен. Инициира курсове за обучение на антитерористични операции при отвличане и заложници. След края на военната си кариера, Малкълм Нанс  основава организация за разузнаване  (SRSI). Става случаен свидетел на катастрофата на граждански полет 77. Самолетът е отвлечен от петима терористи. Овладян и пилотиран от един от тях, е насочен и разбит заедно с пътниците в западната част на сградата на Пентагона.  Този самолет е част от атентатите на 11 септември 2001г. Нанс е сред първите оказали помощ на място. В следващите години консултира по въпроси за сигурността и разузнаването в Ирак, Афганистан, ОАЕ и Северна Африка.  Преподава борба с тероризма в Австралия и Нова Зеландия. Ръководи мозъчения тръст  "Terror Asymmetrics Project on Strategy, Tactics and Radical Ideologies". Член е на на Консултативния съвет на директорите на Международния шпионски музей във Вашингтон. Критикува използването на "уотърбординг" - техника за изтезание, прилагана от военни от Пентагона и заявява пред Конгреса на САЩ: "Вярвам, че трябва да отхвърлим използването на този метод за добиване на сведения от затворниците и пленниците, и да очистим това петно от нашата национална чест". Призован е да свидетелства за използването на усъвършенствани техники за разпит. Счита, че изтезаването на враговете на Америка обезсмисля паметта на служилите в САЩ, които загиват в плен чрез изтезания, а и че изтезанията не доставят надеждна информация. Твърди, че такава практика може да навреди на американската репутация в световен мащаб.


Написал е няколко книги, които се преведени на различни езици и които никак не се вписват в определението "теория на конспирацията". "Краят на Ал-Кайда", "Наръчник за разпознаване на терористи", "Терористите в Ирак", "Побеждавайки ИДИЛ" "Киберзаговорът срещу Америка" и последната през 2018 г."Заговорът за разрушаване на демокрацията: как Путин и неговите шпиони подкопават Америка и разрушават Запада". В нея българския президент е посочен като проруски и част от плана на Кремъл да доминира в Европа. От своя страна, президентът Радев не написа книга, но нарече Нанс "конспиралог". 

У нас, авторът Малкълм Райтсън Нанс е познат и има издадени две книги на български език: "ИДИЛ: Кои са те, как се сражават и в какво вярват" и "Киберзаговорът срещу Америка".  Първата книга е сериозно изследване за същността на джихада, причините довели до появата на групировката, отвратителните престъпления под маската на религията, посочване на структурите и, принципите на управление, стратегията и оръжията. Посочват се слабите места и пътя, който може да доведе до унищожаването и. Втората книга не се нуждае от коментар по съдържанието, защото темата е хибридната война, руските кибератаки и намесата на Кремъл в изборите през 2016 г. за президент на САЩ. Те и днес са широко отразявани и коментирани в медиите. Активността на Русия в тази посока продължава да притеснява хората по света. Можем само да се надяваме, че българските политици, и най-вече овластените, да не са сред симпатизантите и сътрудниците на тези, които желаят разрушаването на демокрацията в Европа и налагането на модели, които отхвърлят ценностите на съвременния свободен свят.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама