ЕК: И дума не може да става за предоговаряне на Brexit

16:45, 10 дек 18 / Свят 25 1469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"27-те страни-членки на Европейския съюз нямат намерение да предоговорят постигнатото с Великобритания споразумение за нейното излизане от ЕС". Това заяви заместник-говорителката на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от Франс прес и БТА.

"Споразумението, поставено на масата на 25-ти ноември, е най-доброто и е единственото възможно. И дума не може да става за предоговаряне", каза тя.

"Изхождаме от принципа, че Великобритания ще напусне ЕС на 29-ти март 2019 г. и не искаме да спекулираме с други варианти", заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей в неделя.

Попитана за обявеното решение на Съда на ЕС, според което Великобритания може едностранно да реши да се откаже от брекзит, без да пита останалите 27 държави-членки, говорителката Мина Андреева посочи, че ЕК "взима под внимание" подобен вариант.

Междувременно „Гардиън” и „Ройтерс” съобщиха, че Тереза Мей ще отложи гласуването на споразумението с ЕС за брекзит. Според техни източници причината е предупреждение от нейната партия, че я очаква голямо поражение при гласуването в Камарата на общините.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама