Как приключи първият случай с нарушение на НСО-автомобил с Десислава Радева?

11:42, 11 дек 18 25 1122 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КАТ са приключили случая с нарушението на автомобила на НСО през февруари, превозващ първата дама Десислава Радева, с два акта и за двамата шофьори. Така случаят е решен по обвързваща компетентност, без да се съобщи на дежурен прокурор или военна прокуратура.

Юристи твърдят, че това в случая е задължително, тъй като нарушението е на служебен автомобил на НСО. Липсата на подобна реакция поражда съмнение дали няма опит случаят да се потули, както е станало и покрай ПТП-то с бащата на Румен Радев в Харманли през август. Инцидент с влязъл в насрещното автомобил на НСО, в който Десислава Радева пътува, бе спрян от катаджия, но случаят в крайна сметка също не бе докладван от органите на реда и стана публичен след тиражирано видео в социалните мрежи.

Справка в законодателството сочи, че със специални светлини може да се движи само автомобил, в който се вози охраняваното лице. Режимът обаче се ползва при преценка за конкретна заплаха. Такава за Десислава Радева или Румен Радев не е артикулирана при нито един от двата случая.

Затова изниква въпросът има ли конкретна заплаха срещу президента и жена му, налагаща подобен режим на придвижване в началото на годината и при последния случай в столицата. Интересно е и защо ескортиращата кола е била със светлини и е минала на червено, щом вътре не е бил президентът, както повелява законодателството? И още - ако ескортът е минал на червено и с неправомерно включена сигнализация, защо получава акт столичанката, която се е ударила в него, тъй като й е отнето предимството?

Не на последно място - до момента не става ясно защо КАТ не са уведомили прокуратурата, за да се прецени дали в случая има нарушения, изискващи образуване на досъдебно производство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама