Росен Желязков: Внасяме в ЕП предложения по Пакета за мобилност I

15:30, 11 дек 18 / Политика 25 1133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Подготвили сме законодателни предложения по Пакета за мобилност I, които да бъдат внесени от българските депутати в Европейския парламент. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след среща с представители на браншовите организации в автомобилните товарни превози. Росен Желязков съобщи, че българската страна ще настоява за дерогация (отлагане на прилагането) на текстовете, свързани с въвеждане на забрана да се ползва седмичната почивка в превозните средства, докато не бъде изградена подходяща инфраструктура, гарантираща сигурността на водачите и камионите.

По отношение на въвеждане на правилото за командироване на шофьорите при т.нар. кръстосани операции, при които български камион товари в една от страните членки и разтоваря в друга, Росен Желязков заяви, че в ЕП ще бъде защитавана позицията новото правило да важи за управление на превозното средство в рамките на 72 часа или 10 кръстосани операции за месец.

Министърът изтъкна, че по другата важна тема, за връщането на водачите на всеки 4 седмици, текстовете са неприложими и несправедливи. Те нарушават основните права, гарантиращи на граждани на ЕС сами да избират къде да прекарват свободното си време. Поради тези причини българската страна ще настоява за въвеждане на яснота в тези принципи като водачите сами да удостоверяват в предприятията, къде и кога ще ползват почивките си, допълни още той.

Росен Желязков отново подчерта, че мерките в постигнатия общ подход по текстове в Пакета за мобилност I, по време на Австрийското председателство, дискриминират българския транспортен бранш, като в същото време са в полза за държавите от Централна Европа. „Нашата позиция и съображения остават непроменени и настояваме за справедливи правила за всички държави членки“, подчерта министърът.

Представителите на браншовите организации изразиха подкрепа за работата и действията на министъра и неговия екип, като изтъкнаха, че отпадането на изискването за връщане на камионите на 4 седмици в държавата по установяване е успех, но не е достатъчно. По думите им така направените предложения обричат на фалит един от големите сектори в икономиката на страната. Те категорично заявиха готовността си за организирането на протестни действия пред Европейския парламент, като ще търсят подкрепа от техни колеги от други държави, несъгласни с готвените промени.

По този повод Росен Желязков каза, че е в постоянна връзка с българските представители в Европейския парламент и планира в началото на януари да отиде в Брюксел. Той беше категоричен, че ще присъства и на протеста на превозвачите, защото всички трябва да защитим единната национална позиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама