Проф. Проданов: Местата за лишаване от свобода не се сравняват с домашния уют

10:40, 13 дек 18 25 1014 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Местата за лишаване от свобода не могат да се сравняват с домашния уют, тъй като тази система десетки години е била извън общественото внимание. Едва от няколко години, след пилотно решение на Европейския съд за правата на човека, се влагат средства за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

По думите му, от момента на задържането на бившия кмет на район „Младост“ Десислава Иванчева и нейната заместничка тече обществена кампания, чиято цел е да се повлияе на съда да се достигне до по-лека присъда. Зам.-министърът на правосъдието коментира и новата система за мониторинг на освободени лица под домашен арест.

В продължение на един уикенд зам.-министърът на правосъдието проф. Проданов лично изпробвал една от електронните гривни за проследяване на осъдени на по-леки присъди, за да се увери, че могат да се приложи на практика. Той обясни, че двата типа гривни за проследяване се поставят на левия глезен или на китката на осъдените, а целта им да се следи местоположението на осъдените.

Подобни мерки ще се прилагат най-широко спрямо лица, осъдени на пробация, така че да се контролира да не посещават забранени за тях места, обясни проф. Проданов. Средствата за гривните са осигурени по ОП „Добро управление“ и са в размер от малко над 1 млн. лв. Системата разполага с 250 гривни, като тя може да понесе до 2000 бройки. Проф. Проданов обясни, че основната сума е за системата за мониторинг, а не за самите устройства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама