Здравната комисия не одобри преструктурирането на болница „Лозенец”

18:15, 13 дек 18 / Политика 25 1532 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преструктурирането на болница „Лозенец” в национална педиатрична болница се отлага. Депутатите в здравната комисия блокираха предложението на Министерския съвет с 11 гласа „За” 0 – „Против” и 11 въздържали се. ГЕРБ не получи подкрепата на Обединени патриоти. Стачната готовност на Софийския университет обаче остава.

След заседанието на здравната комисия съдбата на болница „Лозенец” остава под въпрос. Дали обаче лечебното заведение ще  се преструктурира в национална педиатрична болница ще решат депутатите в  пленарната зала. Според директора на болницата  необходим е  цялостен план, който да даде яснота за бъдещето и на лекарите, и на медицинската база.

Министър Кирил Ананиев е категоричен, че Медицинският факултет (МФ) към СУ "Св. Климент Охридски" няма да бъде закрит. Това увери той присъстващите на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване, съобщи БТА.

Членовете на комисията по здравеопазване обсъждат решението на Министерския съвет (МС), според което болница "Лозенец" няма да бъде лечебно заведение към Министерски съвет и се преобразува в многопрофилна болница за лечение на деца. Болница "Лозенец" е клинична база за обучение на студентите от МФ.

Клиничната база "Лозенец" се запазва, преподавателите във факултета ще запазят академичните си длъжности, дипломите на студентите ще са валидни, а акредитацията на болницата ще се запази до изтичане на срока й, отново подчерта министър Ананиев.

Предстои да се направи анализ на трудовите правоотношения на персонала в болница "Лозенец", който наброява над 900 човека, ще се извърши инвентаризация на материалните и нематериалните активи, опис на наличните дълготрайни материални активи, включително и апаратура, както и анализ на разходите за преструктуриране на болницата, одит на болницата, добави още министър Ананиев.

По думите му предстои и изработването на анализ на потребността от изграждане на допълнителен корпус в двора на болницата, като средствата за него ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Ще се осигурят колкото са необходими средства, за да се окомплектова болницата и да се осигурява комплексно лечение на децата, добави още министър Ананиев.

Ректорът на висшето училище проф. Анастас Герджиков каза, че все още изключително сериозни въпроси нямат отговор. Той изрази тревогата си как ще функционира факултетът, ако загуби база "Лозенец" или част от академичния си състав. Ректорът подчерта, че никой не е против създаването на национална детска болница и допълни, че има начин да се открие такава болница "без да се унищожи "Лозенец". По думите му няма никакъв практически начин да се запази академичния състав на МФ, който се състои изцяло от преподаватели от болница "Лозенец".

Решението на МС не подлежи на коментар, ние също искаме да има детска болница, но каква ще е съдбата на колегите, градили колектива, който съществува толкова години, попита директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов. По думите му лекарите от болницата не може механично да бъдат прехвърлени по други болници, а е необходима цялостна концепция за бъдещите промени. Проф. Спасов апелира решението на МС да се отложи до създаването на цялостна визия по въпроса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама