Почина художничката Яна Левиева

09:15, 14 дек 18 / Култура и наука 25 2282 Topnovini

Яна Левиева, една от най-талантливите и обичани български оформителки и илюстраторки на книги, почина, съобщи издателят Манол Пейков в социалните мрежи. 

"Отиде си Яна Левиева, една от най-големите и най-талантливите. Благодаря ти, Яна - за кориците и илюстрациите, които изпреварваха умовете и времето. Единствено сърцата ни винаги успяваха да бъдат в крак с тях. Благодаря ти, че имахме щастието да бъдем твои съвременници", написа той.

Яна Левиева беше преподавателка в Националната художествена академия в специалност „Книга и печатна графика”, както и авторка на някои от най-оригиналните и разпознаваеми корици на български издания, включително тези на Георги Господинов.

Опечалени нейни колеги и приятели споделиха в социалните мрежи колко много са се възхищавали на професионализма, уникалния ѝ талант и енергията ѝ.

Яна Левиева е родена е в София на 23 март 1967 г. Завършила е Художествената гимназия в София и Националната художествена академия със специалност “Илюстрация и оформление на книгата” в класа на проф. Борислав Стоев. От 1989 г. работи на свободна практика като графичен дизайнер и илюстратор, а от 2004 г. е хоноруван преподавател в НХА в специалност „Книга и печатна графика”. Има множество реализирани издания, предимно книги на издателствата „Петриков”, „Факел”, „Стигмати”, „Жанет 45”, „Рива” и др. Левиева е един от авторите в дизайн-репортажа Visual Cut Bulgaria на Андреан Нешев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!