Предател на родната Прусия ли е Имануел Кант?

11:00, 15 дек 18 / Любопитно 25 1575 Шрифт:
Станислав Бояджиев Автор: Станислав Бояджиев
Замъка на Тевтонските рицари в Кьонигсберг
Михаил Калинин с съпругата си Екатерина Лорберг

Една скандална реч на руски вицеадмирал обиколи медиите преди дни и хвърли светлина върху мисленето и особено върху липсата на респект от военен. Според  Игор Мохамедчин, световноизвестният, живял преди повече от два века и изучаван навсякъде немски философ - Имануел Кант e написал някакви неразбираеми от никой книги. Твърде смело дори за адмирал. Странно е да се чуе подобно изказване за класически философ от времето на Просвещението и да се говори от името на всички, използвайки "никой"?  Интересно заключение, предвид  предположението да бъде популярен сред военни с "категоричния си императив". Вероятно, защото не предполага възражения. Той гласи: "Постъпвай само според онази максима, чрез която ти можеш едновременно да искаш тя да стане всеобщ закон.".  С други думи: "Постъпвай с другите така, както би искал всеки да постъпва с всички". Изглежда леко абстрактно за главата на адмирал. Но трябва да припомним, че Мохамедчин ръководи част от военен флот, на претендираща за опазване и съхраняваща ценностите на православието държава. Вероятно, ако му се подскаже, че философът го извлича от библейското: "Постъпвай с другите така, както искаш те да постъпват с теб", може би ще разбере. А именно, че някой, а не никой, е вникнал в проблем, съпътстващ човечеството от векове. Имануел Кант избягва затруднението, свързано с различните представи на хората за това, как биха искали да се постъпва с тях и предлага универсалност. Дали последното би послужило на Мохамедчин, който би изхвърлил книгите на Кант зад борда, под предлог, че са универсално неразбираеми и никога няма да бъдат четени.


Да подозираме, че адмиралът е поставил на мушката Кант, заради политическите му възгледи е излишно и направо невероятно. Едва ли е запознат с политическата му философия, която днес се описва като либерална. А либералите никога не са били ценени в Русия. Немският философ се застъпва за ограничаване силата на държавата, за да се защитят гражданите и от произволното упражняване на власт. В наши дни бихме го илюстрирали с концепцията за върховенството на закона.


Причината за оценката "предател на родината", която Мохамедчин допълнително дава на философа,  е едно писмо на Кант до императрица Елисавета Петровна. В писмена форма, през 1758 г. той моли за катедра в университета на родния си Кьонигсберг (днес Калининград). Тогава за краткото време от пет години, градът е владян от руснаците. Писмото завършва с думите: "Замлъквам в най-дълбоко унижение, най-верноподанен роб на Ваше императорско величество“.
  
Мястото на забележителната адмиралска реч бе Калининград, който носи това име от 1946 г. Векове преди преименуването, градът се нарича Кьонигсберг. Той е изграждан около замъка на Тевтонските рицари, издигнат през 1255 г. Впрочем, сринат е през 1967 г., по нареждане на първия секретар на Областния комитет на КПСС - Николай Семьонович Коновалов. Първоначално пруски, за кратко  руски, после германски, а след Втората Световна Война, остава в границите на СССР. Близо триста хиляди немци напускат града. Остават само двадесет хиляди, но на мястото на напусналите се заселват граждани на СССР. Днес, Кьонигсберг носи името на верния съратник на Сталин, Михаил Калинин. Този председател на Президиума на Върховния съвет на СССР  позволява жена му да бъде изпратена в ГУЛАГ, заради критики към вожда и така запазва поста си. Въдворената през 1938 г. в лагер Екатерина е освободена чак след смъртта на съпруга си, през 1946 г. Добра представа за това кой е единственият, който  държи властта в Кремъл и колко струват всички под него.


Провокацията за речта на Игор Мохамедчин идва от предложението да се избере ново име на летището. Жители на Калининград предлагат името на Имануел Кант, който се ражда през 1742 г. в града, живее  79 години и никога не е пътува извън него. Последва заливане с боя на къщата, гроба и паметника на човека, чиито книги и мисли обикалят и ще обикалят света. Контрапредложението на вицеадмирала бе маршал Василевски, който бил най-достоен. Този маршал през Втората световна война превзема Кьонигсберг, без оглед на човешките жертви. Всъщност, в надпреварата за име на летището спечели руската императрица Елисавета Петровна. Имануел Кант остана на трето място след маршала от съветско време.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама