Тереза Мей против втори референдум за Brexit

12:30, 17 дек 18 / Свят 25 1488 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Британската министър-председателка Тереза Мей ще изложи противопоставянето си срещу втори референдум за Brexit и ще каже пред парламента, че такъв вот би "нарушил доверието" сред британците и би нанесъл "непоправими щети" на политиката, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Тъй като Мей е изправена пред задънена улица в парламента за своята сделка за напускане на Европейския съюз, а общността не предлага почти никакви отстъпки, които да накарат британските законодателите да я подкрепят, все повече политици призовават за втори референдум, който да преодолее безизходицата.

Мей и министрите й обаче изключиха провеждане на второ допитване, като се мотивираха, че то би задълбочило вече застрашителните разделения относно най-важното решение на Обединеното кралство от Втората световна война. То ще бъде и предателство към избирателите, които на референдума през 2016 г. с малка разлика подкрепиха напускането на ЕС, ще каже министър-председателката.

Това повишава риска след по-малко от 4 месеца Великобритания да напусне ЕС без сделка - сценарий, който според някои бизнесмени би бил катастрофален за петата по големина икономика в света.

"Нека не нарушаваме думата си пред британския народ като се опитваме да организираме втори референдум", ще каже Мей пред законодателите, според разпространени предварително откъси от нейната реч.

"Втори вот би нанесъл непоправими щети на почтеността на нашата политика, защото би казал на милиони, които имаха доверие на демокрацията, че нашата демокрация не им осигурява това, което искат. Втори вот, най-вероятно би ни оставил в същото положение като предишния", ще заяви Мей.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама