БСК отчита влошаване на бизнес климата у нас

15:40, 17 дек 18 25 2072 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влошаване на бизнес климата през тази година отчитат от Българската стопанска камара (БСК). Днес бяха представени резултатите от 14-ото онлайн допитване до членовете на камарата относно състоянието на бизнес средата и очакванията на компаниите за следващата година.

"Почти половината от участниците в проучването на БСК посочват, че има влошаване на бизнес средата спрямо миналата година, а една трета отчитат, че тя не се променя", съобщи изпълнителният председател на Камарата Радосвет Радев. По отношение на състоянието на фирмите спрямо предходното изследване 49 % от анкетираните посочват, че отчитат застой в развитието си, 26% - влошаване, а 24% декларират положително изменение в показателите на фирмите, докато през 2017 г. позитивните оценки са били 28%.

За поредна година сред ключовите приоритети на фирмите е работната сила, която според компаниите е проблем и като количество, и като качество. Най-голямо търсене има за тесни специалисти и изпълнителски състав, а в по-малка степен - за административен и помощен персонал. Проблем за бизнеса е и попълването на мениджърските позиции.

Зам.-председателят на БСК Димитър Бранков информира, че очакванията на фирмите, които са членове на Камарата, са между 7,7 и 8% да има увеличение на средната заплата догодина. 2000 лева е средната месечна производителност на българския работник, при такава производителност какво да бъде увеличението на средната заплата, попита Бранков, цитиран от БТА.

В тазгодишното проучване се отчита сериозен ръст на планиращите да инвестират в иновации, марки и патенти - 28% от анкетираните при 11% през 2017 г. Според 58% от участниците в проучването корупцията е нараснала, а според 49% престъпността се увеличава.
 
Най-високо през тази година са оценени омбудсманът и президентската институция, а с най-ниска степен на одобрение от фирмите е съдебната власт и Народното събрание. Продължава да е нисък процентът на отговорилите, че се подобрява достъпът до правосъдие - 18% през тази година при 12% през 2017 г.
 
"Едва 31% подкрепят увеличението на максималния осигурителен доход, 77% не одобряват въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания, 76% не одобряват промените в Наредбата за касовите апарати. Две трети от анкетираните не проявят интерес към ЗОП", коментира Радосвет Радев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама