Договорено: От 2019-а таксите при преводи в евро намаляват драстично

11:00, 18 дек 18 / Политика 25 1782 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Днес окончателно договорихме регламента за намаляване на таксите за парични преводи в евро. Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява най-малко 30 лева на трансакция. Като основен докладчик и главен преговарящ за Европарламента, съм щастлива, че успяхме да премахнем един двоен стандарт в Европа.

От декември 2019г. всички европейци ще плащат за трансграничен превод в евро толкова, колкото плащат за вътрешен превод в националната им валута. Постигнатото е съпоставимо с намаляването на роуминга за мобилните разговори, само че успяхме да го постигнем за по-малко от година.“ Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 18 декември 2018г. след приключването на преговорите между Европейския парламент и Съвета на ЕС по Регламента за презграничните плащания.

„Друго важно постижение на регламента е че засилваме прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и колко са таксите за превалутиране, за да могат да изберат най-изгодната алтернатива. В момента тази информация е много трудно достъпна и често осъзнаваме, че сме платили високи такси, чак когато видим банковото си извлечение.“ Това допълни Ева Майдел.

Според проучване на международната компания Делойт банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 50 лева за превод от 10 евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси.

Предстои договореният текст да бъде официално приет от Европейския парламент в началото на 2019г. като предвижда след няколко години Европейската комисия да представи проучване дали е уместно изравняването на таксите да се отнася за всички валути в ЕС.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама