ООН прие Глобален пакт за бежанците

12:00, 18 дек 18 / Свят 25 1404 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общото събрание на ООН прие Глобален пакт за бежанците, чиято цел е адекватна международна реакция в случай на големи бежански потоци. Пактът за бежанците далеч не предизвика спорове като Пакта за мигрантите, като беше приет с гласовете на 181 членки на ООН. Против документа за бежанците, който също не е правно обвързващ, знаково се обявиха Съединените щати и Унгария.

Председателят на Общото събрание на ООН Мария Фернанда Еспиноса заяви, че Глобалният пакт за бежанците ще помогне за увеличаване на помощта и закрилата за 25-те милиона бежанци в глобален мащаб.

Освен това Общото събрание на ООН одобри внесена от Украйна резолюция за проблема с милитаризацията на Крим и акваториите на Черно и Азовско море. Въздържаха се 72 страни. Осъжда се и строежът на мост през Керченския проток.

Президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич се сблъскаха на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН снощи по въпроса за косовска армия. Генералният секретар на организацията Антониу Гутериш изрази опасения от плановете за подсилване на косовските сили,

САЩ изразиха подкрепата си, Китай призова двете страни да се въздържат от всякакви изказвания, които подхранват напрежението. Европейските страни-членки на Съвета за сигурност разпространиха декларация, призоваваща за диалог, а руският постоянен представител в ООН Василий Небензя предупреди, че появата на косовски въоръжени сили "е заплаха за мира и сигурността в региона".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама