Правителството ще гласува промяна на минималната работна заплата

07:30, 19 дек 18 / Политика 25 2492 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството ще гласува новия размер на минималната работна заплата, която от началото на 2019 година ще се увеличи на 560 лева. Повишението е с близо 10 на сто или 50 лева спрямо размера й тази година. Мотивите са запазване жизнения стандарт на нискодоходните работници. Размерът ще отговаря и на очакванията за ръста в икономиката и инвестициите.

Работодателските организации за пореден път се обявиха срещу административното увеличение на минималното възнаграждение с аргумент, че няма ясна методика за нарастването му. Изчисленията на бизнеса показват, че новият размер ще струва около 284 милиона лева на работодателите.

Кабинетът ще одобри и допълнителни средства за министерствата на правосъдието и на здравеопазването за тази година.

На редовното си заседание правителството ще промени и плана за действие по намеренията на страната ни за присъединяване към валутния механизъм ERM II и към Банковия съюз.

Допълнителен трансфер по бюджета си ще получи Общественото осигуряване. Още разходи пък са предвидени по бюджетите на министерствата на правосъдието, на здравеопазването и на регионалното развитие.

Министрите ще приемат анализ, който описва опита на България в подготовката и провеждането на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Той е под заглавие "Как съединението прави силата".

Предвидено е още правителството да промени Наредбата за командировъчните средства при задграничните мисии, както и да допълни Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, като се отрази изплащането на новата социална помощ за деца сираци, когато те се отказват от персоналната си пенсия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама