374 заглавия протягат ръка към заветния „Оскар“

16:20, 20 дек 18 / Любопитно 25 1346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската филмова академия обяви, че разглежда рекордните 374 заглавия за най-престижната си категория на предстоящите награди „Оскар“ - тази за най-добър филм. Сред продукциите, които според членовете на кино институцията имат шанс за заветната статуетка, са „Роди се звезда“, „Вице“, „Фаворитката“, „Рома“ (която ще се бори и за приза сред чуждоезичните проекти), BlacKkKlansman, „Ако Бил Стрийт можеше да говори“ и дори „Черната пантера“.

Това е най-големият брой от филми, които протягат ръка към „Оскар“-а, от 1970 г. насам. Според регламента на наградите пък за да попадне в този списък, дадено заглавие трябва да е направило премиерата си в Лос Анджелис преди 31 декември на годината, предхождаща церемонията за връчването на наградите, и да има поне 7-дневен живот на големия екран. До 10 продукции могат да бъдат номинирани за „най-добър филм“, като в рамките на този сезон, Академията ще обяви своите фаворити на 22 януари. Самите призове ще бъдат раздадени на 24 февруари.

По-рано тази седмица бяха съобщени и кои 9 филма ще продължат в битката за чуждоезичния „Оскар“. За първа година Европа не доминира в категорията, като отстъпва челната позиция на Азия. Мнозина обаче подозират, че Академията си „измива ръцете“, след като е критикувана в миналото, че подценява азиатското кино. Както вече стана ясно, най-голям шанс да си тръгнат от наградите като победители този път имат „Рома“ на Алфонсо Куарон (Мексико) и „Студена война“ на Павел Павликовски (Полша).

Междувременно оскарите все още нямат водещ. Макар да е широко разпространено мнението, че това е „неблагодарна работа“, както съвсем наскоро се изрази и Сандра Бълок (Академията плаща „скромните“ 15 000 долара за постоянно присъствие на сцената), мнозина вече дават заявка, че биха били склонни да се жертват за повода. Нещо повече, актрисата Бизи Филипс дори агитира чрез Туитър именно тя да влезе заеме позицията. Според източници на телевизията ABC, която ще излъчва наградите поне до 2028 г., времето за търсене на водещ е вече изтекло, тъй като Академията се забавила дори с избора си на Кевин Харт. Това е и причината да циркулира предложението церемонията на 24 февруари да премине без водещ, като вместо това редица знаменитости да се изреждат на сцената и да четат от подготвения сценарий. Напоследък в средите се тиражира и мнението, че наградите не само не е нужно да намират своя водещ, но трябва да прекратят изцяло и телевизионното си излъчване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама