Затвориха заведение и фирма за кетъринг след масовото натравяне на ученици

13:43, 21 дек 18 25 1580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Областна дирекция по безопасност на храните – Варна (ОДБХ-Варна) издаде и връчи заповеди за спиране на заведението и фирмата за кетъринг, свързани със случая с хранителното отравяне на ученици от гимназия с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ – Варна. Те вече са запечатани. На собствениците на двата обекта ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за храните след открити несъответствия при предлагането и доставянето на храната.

Лабораторните анализи от взетите проби за изследване от работната среда и персонала са установили, че отривките от ръцете на персонала и от заведението (в което се е провело коледното тържество) и от производственото предприятие (външната кетъринг фирма, която е приготвила и доставила храната), са положителни за стафилококи и отрицателни за ешерихия коли и ентеробактерии.

На 17 декември след подаден сигнал от родител до РЗИ-Варна за случай с ученици със симптоми на хранително отравяне регионалната здравна служба уведомява ОДБХ-Варна. Постъпилата информация е за хранителен взрив при деца от 9-и клас, които на 15 декември са били на коледно тържество в заведение във Варна. От 96 ученици, 58 са с прояви на стомашно-чревни оплаквания. Едно дете е хоспитализирано по желание на родителите.

Областната структура на БАБХ извърши същия ден проверка на мястото, на което е проведено училищното събитие, регистрирано като кафе-аперитив. След като инспекторите на областната дирекция обследват пътя на доставка на кулинарната продукция и предполагаемото заразяване, се установява, че за сервиране не са използвани прибори за еднократна употреба. Хигиенното състояние на обекта е задоволително, осигурени са миещи и дезинфекционни средства, личните здравни книжки са редовно заверени. Взети са проби от работни повърхности и от обслужващия персонал на заведението.

На 18 декември е извършена проверка в производственото предприятие, от където е доставена храната. Извършена е проверка на произведените и доставени храни за мероприятието. Като суровини за приготвяне на продуктите са използвани маргарин, сирене, кашкавал, луканка и шунка. Те са въведени във входящ дневник, представени са придружителни документи. Продуктите са в срок на годност и правилно съхранени. Взети са отривки от работни повърхности и от ръцете на персонала.

За случая са уведомени и органите на реда във Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама